Kraków- nie jedynie zabytki, niemniej jednak też wyśmienita kuchnia
Kraków to z pewnością jedno z najpiękniejszych i w największym stopniu bogatych w tradycję krajowych miast – nie da się kłócić z tym stwierdzeniem. Jednak stolica Małopolski to nie wyłącznie Wawel oraz śliczne zabytki – to także sztuka kulinarna i lokalne dania oraz produkty, z których słynie Kraków. Wielu podróżników zdaje się nie pamiętać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, ponieważ krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, głównie, kiedy gra toczy się o dania oraz lokalne produkty.

kuchnia włoska Kraków rezerwacja

   

Regionalne produkty Krakowa
Nie byłoby kuchni bez pierwszorzędnych towarów. Kraków słynie w głównej mierze z oszałamiającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Dużym powodzeniem cieszy się również masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy lub sól wielicka. Te towary niejednokrotnie tworzą podstawy regionalnych dań kuchni Krakowskiej.

Sztuka kulinarna Krakowa – miejscowe dania oraz potrawy
Chociaż kuchni Krakowa obfituje w bezmiar wspaniałych regionalnych składników – podróżnicy najczęściej wyszukują gotowych dań, jakie za pomocą przeżyć kubków smakowych zaprezentują tradycję kucharską stolicy Małopolski. I tu Kraków nie ma powodów do wstydu. Degustatorzy dań mięsnych są w stanie pokusić się o uszczknięcie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej czy jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Dania rybne to tudzież karp w zalewie octowej lub też karp zatorski wędzony. Fanatycy zup muszą posmakować żurek po krakowsku lub ewentualnie barszcz czerwony krakowski.
Niemniej jednak to, z czego najbardziej słynie Kraków w Polsce oraz na całym globie to nie danie główne, zupa czy przystawka – to delikates, który wolno traktować jako deserowy przysmak. Mowa oczywiście o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o obrysie koła. Wyróżniają go także charakterystyczne sploty, które wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki muszą posiadać średnicę pomiędzy 12 a 17 centymetrów i ważyć do 120 gramów. Zwykle obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem lub ewentualnie kompozycją suszonych ziół.
Mniej atrakcyjnym, choć również uznawanym za regionalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, pieczone na bazie zakwasu żytniego. Pokrywa chleba pokryta jest otrębami żytnimi – chleb ten można rozpoznać również po specyficznych pęknięciach oraz grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/kim-jestesmy/nasza-historia/   
Jak widać, Kraków stoi nie tylko Wawelem i Sukiennicami – to także raj dla smakoszy, którzy szukają nowych, polskich regionalnych kuchni i artykułów, za pomocą których są w stanie o dużo lepiej poznać Kraków i jego okolice.